Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μάρτιος, 2014

Παναγία του Χάρου.

  Ξεχωρίζει για τη μοναδικότητα της καθώς είναι η μοναδική εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά το Θείο Βρέφος, αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό. Ο λόγος για την Παναγία του Χάρου, που όσο και αν ακούγεται παράξενο το όνομά της, εδώ και εκατοντάδες χρόνια ευλογεί το νησί των Λειψών. Η Παναγία του Χάρου πήρε το όνομά της, από το γεγονός ότι ο νεκρός Χριστός στον σταυρό του μαρτυρίου και ο Χάρος σχετίζονται μεταξύ τους εννοιολογικά. Το μοναστήρι της Παναγίας βρίσκεται ένα χιλιόμετρο έξω από το βασικό οικισμό των Λειψών. Τόσο το εξωμονάστηρο όσο και η εικόνα χρονολογούνται από το 1600 μ.Χ., όταν έφτασαν στο νησί δύο μοναχοί στην Πάτμο.

Όταν η Παναγία συνάντησε την μάνα του Ιούδα.

Η στιγμή που η Παναγία συναντά την μάνα του Ιούδα είναι συγκλονιστική. Η μάνα Παναγία πενθεί για τον Θεάνθρωπο γιο της κι η μάνα του Ιούδα πενθεί για τον προδότη γιο της. Ο πόνος είναι ο ίδιος, είναι ο μεγάλος πόνος της μάνας που έχει χάσει το παιδί της, θρηνεί και σπαράζει για το σπλάχνο της.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης :Καπετάνιος - Στρατηγός της Επανάστασης του 1821. Παιδιά του ήταν ο Γιάννης, που έγινε στρατιωτικός και μετέπειτα πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος, ο Πάνος, που δολοφονήθηκε το 1824, ο μετέπειτα συνονόματος Πάνος και η Ελένη, σύζυγος του Νικήτα Δικαίου.

Το θαύμα του 1821.

Γράφει ο Aθανάσιος Δέμος Δεν είναι υπερβολή, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο θαύμα για την Eλληνική επανάσταση του 1821. Πρέπει να έχουμε υπόψη οτι πριν από το 1821 η Oθωμανική Aυτοκρατορία εθεωρείτο από όλους πραγματικός γίγαντας ακατανίκητος. H Eυρώπη έτρεμε το Σουλτάνο. Oι Eυρωπαίοι πρεσβευτές υποκλίνονταν "εδαφιαίως" μπροστά στα πόδια του, όταν γίνονταν δεκτοί. Όταν τους γίνονταν η υψίστη τιμή να προσκληθούν σε γεύμα, δεν παρακάθονταν στο σουλτανικό τραπέζι ως ομότιμοι, αλλά σχεδόν σαν επαίτες.

Νοσταλγώ και ονειρεύομαι...

ΤΟ ΚΟΛΛΑΒΙΖΕΙΝ: Το κολλαβίζειν ή κολλαβισμός ήταν το γνωστό σε εμάς μπιζ. Πρώτα τα παιδιά έβαζαν κλήρο να δουν ποιος θα κλείσει τα μάτια. Το παιδί αυτό στεκόταν σκυφτό κι έβαζε το δεξί του χέρι στην αριστερή του μασχάλη, κρατώντας την παλάμη ανοιχτή προς τα πάνω. Με το αριστερό του χέρι κρατούσε τα μάτια του κλειστά. Ένα από τα άλλα παιδιά, που στέκονταν πίσω του, το χτυπούσε στη μασχάλη κι έπειτα όλα μαζί χοροπηδούσαν και στριφογύριζαν το δάχτυλο, φωνάζοντας «ζζζζζζζζζζ», όπως κάνει η μέλισσα. Το παιδί έπρεπε να μαντέψει ποιος το είχε χτυπήσει. Αν δεν τα κατάφερνε, καθόταν πάλι να το χτυπήσουν.

Ο εθνικός ζωγράφος της επανάστασης του 1821 ήταν Βαυαρός!

Ο αξιωματικός Καρλ Κρατσάιζεν είναι ο λόγος που σήμερα γνωρίζουμε την αυθεντική μορφή των μεγάλων μας αγωνιστών

Το αντάρτικο του 1821.Ένας στρατηγός αναλύει τις τακτικές του πολέμου.

Του ΝΙΚΟΥ ΤΟΣΚΑ Υποστράτηγος (ε.α)

Πώς και πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά η 25η Μαρτίου.

α)  Γιορτάστηκε το 1838 με πρωτοβουλία του Δημάρχου, ενώ η Κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε επίσημα. β)  Ο Όθων ήταν αντίθετος να συνδυαστεί η επανάσταση με την εκκλησιαστική γιορτή του Ευαγγελισμού.  γ)  Το παλάτι δεν επιθυμούσε έξοδα γιορτές την εποχή που οι Αγωνιστές δεν είχαν να φάνε.  δ)  Το “υπερθέαμα”: εκατοντάδες νέοι με δαδιά ή λαδοφάναρα σχημάτισαν το “εν τούτω Νίκα” στο Λυκαβηττό, ενώ οι θεατές παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι.  ε)  Λέγεται ότι για την πρώτη γιορτή της 25ης Μαρτίου δαπανήθηκε μέρος των χρημάτων, που προοριζόταν για την ανέγερση του Πανεπιστημίου.

Το μοιραίο 1964: Πώς η Τουρκία απέλασε τους Έλληνες της Πόλης.

του Κώστα Ράπτη     

Α ρε μαμά...α ρε μαμά.

Έβαζες ψεύτικες φωνές, γελούσες κι έκανες πως κλαις   κι εγώ παιδί, α, ρε μαμά.  

Οι Πατέρες.

Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις, όπως το βρεις κι όπως το δεις να μη το παρατήσεις.

Το Παράπονο ενός Γέρου ...Χωρίς σχόλια...

Εικόνα
Το ποίημα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "ΡΙΖΑ" Αγρινιωτών.

Ανδρέας Κάλβος : Ο ποιητής και αγωνιστής του 1821!

Εικόνα

Τι δείχνει o Στρατηγός;

Εικόνα
Ο Ανδριάντας του Στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη! Η Ιστορία του

Τον διχασμό των Ελλήνων ήθελαν οι Ναζιστές το 1943 στην Ήπειρο.

Εικόνα
Στη βία των Ναζιστών κατά την περίοδο του 1943 στην ‘Ηπειρο φέρνει στην επικαιρότητα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιο Γκότοβο, ο οποίος μελέτησε τα αρχεία του ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Βέρμαχτ, στις πόλεις Κόμπλεντς και Φράιμπουργκ, αναζητώντας τα αίτια της θηριωδίας και σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας. «Τα ακραία και σκληρά μέτρα, η ιδεολογία της φυλετικής ανωτερότητας, η αρχή της συλλογικής ενοχής, η αρχή της μηδενικής ανοχής απέναντι σε φαινόμενα μη συμμόρφωσης στην κατοχική βούληση, και γενικότερα του καθεστώτος, ήταν η πεμπτουσία της ναζιστικής βίας» ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.

Όταν οι ναζί έσφαξαν 92 Έλληνες στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων.

Εικόνα
Το ολοκαύτωμα που κανείς δεν ξέχασε... Ήταν 3 Οκτωβρίου 1943. Τότε, οι μηχανοκίνητες διμοιρίες των Γερμανών, μετέτρεψαν σε πραγματική κόλαση το χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων, που επισκέπτεται σήμερα ο Γερμανός πρόεδρος, Γιοακίμ Γκάουκ μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Ας θυμηθούμε όμως τι έγινε εκείνη την ημέρα.

Ο μυστηριώδης πολεμιστής Εχετλαίος.

Εικόνα

Μηχανή του Χρόνου: Οι ναζί φρουροί του Μαουτχάουζεν, που διασκέδαζαν σκοτώνοντας τους κρατούμενους.

Ιστορίες φρίκης από το Μαουτχάουζεν. Τα βασανιστήρια των Ναζί και οι "Σκάλες του Θανάτου'' Ο Danilo Veronesi ήταν Ιταλός φυλακισμένος που βρήκε τον θάνατο στις 15 Μαΐου 1944, στο στρατόπεδο του Έμπενζεε, παράρτημα του Μαουτχάουζεν. Επισήμως έπεσε στον ηλεκτροφόρο φράκτη, αλλά οι αυτόπτες μάρτυρες διαψεύδουν τα επίσημα έγγραφα.