Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αύγουστος, 2014

Τρεις παραλλαγές του "Νεκρού αδερφού": Ελλάδα - Βουλγαρία - Σερβία.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ  ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ

"Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου" Χαλίλ Γκιμπράν.

Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της Ζωής για τη Ζωή. Δημιουργούνται διαμέσου εσένα, αλλά όχι από σένα Κι αν και βρίσκονται μαζί σου, δε σου ανήκουν. Μπορείς να τους δώσεις την αγάπη σου, αλλά όχι τις σκέψεις σου Αφού ιδέες έχουν δικές τους. Μπορείς να δίνεις μια στέγη στο σώμα τους, αλλά όχι και στις ψυχές  τους

«Οι», όπως «οικογένεια».

Εικόνα
Χάζευα αυτήν την φωτογραφία στο παλιό μας Αναγνωστικό. Μαθαίναμε τα δίφθογγα – εδώ, το «όμικρον» με το «ιώτα». Μαζί, «οι», όπως «οικογένεια». Και, μαζί με έναν φίλο, παρατηρώντας τη σημειολογία της φωτογραφίας, σημείωναμε:

Παναγία η Μαλεβή.

Η θαυματουργή εικόνα είναι μία από τις εβδομήντα που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Την εικόνα αυτή την έφεραν μαζί τους οι κάτοικοι του Αγίου Όρους που κατοίκησαν στην Κυνουρία.

Αφιερωμένο σε όλους όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1950-1980.

Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας.  Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε,  δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι…περνούσαν με την αναμονή… Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί… Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. 

Δωσ' μου από τις αρετές σου...!

Εικόνα
Δέσποινα παντευλόγητε, Υπέραγνε Παρθένε, Παράδεισε πανθαύμαστε, κήπε καλλωπισμένε, Σε δυσωπώ, Πανάχραντε, χαρίτωσον τον νουν μου, κατεύθυνον τας σκέψεις μου, φώτισον την ψυχήν μου.

Πατέρα, Μητέρα, ακούστε με.

Δεν είμαι αλήτης, ούτε χαραμοφάης. Είμαι μόνος. Διψάω για την εκτίμησή σας. Απέτυχα και πάλι στις εξετάσεις. Μη με εγκαταλείψετε τώρα.

«Καλή μου Παναγιά».

Αχ !  Καλή μου Παναγιά, Αγνή  κι  Ασύγκριτη ! Τα μάτια Σου, Φως μέσα στο Φως! Η χάρη Σου, Παντευλόγητη, με Χίλια ονόματα  φανερώνεται, σαν την ασύνορη Ανατολή, που Ηλιόκαλη ανατέλλει στις άσπρες Εκκλησιές, Ζωήρρυτος σαν δεξαμενή της Αρετής, που ξεδιψά τις γειτονιές του κόσμου.