Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Σεπτέμβριος, 2014

“Σ΄ αγαπώ, να προσέχεις”.

Εικόνα
…Σηκώθηκες απότομα, φόρεσες ένα ασιδέρωτο t-shirt, κοίταξες φευγαλέα το χλωμό σου πρόσωπο στον καθρέφτη του χωλ και, παίρνοντας στο χέρι το βρώμικο μπουφάν σου, κίνησες να φύγεις…

Φαντάσου μια μάνα που…

Φαντάσου μια μάνα   που  πιστεύει πως ανήκει στον κόσμο Μια μάνα που γιορτάζει την ίδια της την ύπαρξη που χαίρεται που είναι ζωντανή.

Διδασκαλία με χάρτες, ήρωες του ΄21 και ξύλινα θρανία. Τα σχολεία της νοσταλγίας και της γνώσης απέναντι στα φροντιστήρια και τη βαρεμάρα...

Τότε στα δημοτικά σχολεία οι τάξεις είχαν ξύλινα θρανία, πολλούς χάρτες στους τοίχους και όλους τους ήρωες του ΄21. Τότε οι μαθητές δεν μπέρδευαν το 1821 με το έπος του ΄40 και όλοι μάθαιναν τι είχε συμβεί στις 29 Μαϊου του 1453. 

Το πηγάδι.

Εικόνα
Το πηγάδι:  πολλά σπίτια είχαν το πηγάδι τους και θεωρούνταν προνομιούχα, ιδίως στα χωριά που το νερό ήταν λιγοστό ή οι πηγές ύδρευσης βρίσκονταν σε μακρινές αποστάσεις. Ήταν χτισμένα με λιθοδομή, που βγαίνει στην επιφάνεια του εδάφους. Για προστασία, το μεγαλύτερο ποσοστό των πηγαδιών είχε τη λιθοδομή ασβεστόχτιστη, μισό και πλέον μέτρο πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Το νερό έβγαινε με βαρούλκο, ξύλινο ή σιδερένιο «καρέλι». Σε αυτό δενόταν η τριχιά (από μαλλί γίδινο), το καναβίδι το χοντρό ή η αλυσίδα, που με τη σειρά τους κρατούσαν το βεδούρι ή τον κουβά. Τα πηγάδια σκεπάζονταν με ξύλα ή χοντρές λαμαρίνες και είχαν τη δική τους ζωή.

Πατέρας : Στον γιο μου.

Υιός, εκ σπέρματος πατρός, παιδί παντοτινό της Μάνας. Επαναστάτης – δίκαιος – αψύς κι οι λόγοι του πάντα οξείς, που κριτικάρει τα πρέπει της ζωής σαν νάταν ο μόνος επί γης μεγάλος δικαστής.

"Η Μάνα".

Ας ονομάσουν σκληρά τα λόγια μου και πλάνα και την αλήθεια βλάσφημη ψευτιά κι αγνωμοσύνη. Ο μεγαλύτερος εχθρός τ' ανθρώπου είναι η μάνα! Γιατί εκείνη μας γεννά, αυτή ζωή μας δίνει.

Μπορεί να είναι μικρό άλλα είναι το πιο όμορφο...

Εικόνα