Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μάρτιος, 2016

Η Προσευχή του Διάκου την παραμονή της μάχης της Αλαμάνας.

Ήτανε νύχτα. Τα βουνά, οι λαγκαδιές, τα δένδρα,οι βρύσες, τ' αγριολούλουδα, ο ουρανός, τ' αγέρι,στέκουν βουβά ν' ακούσουνε την προσευχή του Διάκου.

Βρες χρόνο.

Εικόνα
Βρες χρόνο για δουλειά - αυτό είναι   το τίμημα της επιτυχίας . Βρες χρόνο για σκέψη - αυτό είναι  η πηγή της δύναμης . Βρες χρόνο για παιχνίδι - αυτό είναι  το μυστικό της αιώνιας νιότης . Βρες χρόνο για διάβασμα - αυτό είναι  το θεμέλιο της γνώσης . Βρες χρόνο να είσαι φιλικός - αυτό είναι  ο δρόμος προς την ευτυχία . Βρες χρόνο για όνειρα – αυτά θα τραβήξουν  το όχημά σου ως τ' αστέρια . Βρες χρόνο ν' αγαπάς και ν' αγαπιέσαι - αυτό είναι  το προνόμιο των Θεών . Βρες χρόνο να κοιτάς ολόγυρα σου - είναι πολύ  σύντομη η μέρα  για να 'σαι εγωιστής. Βρες χρόνο να γελ άς - αυτό είναι  η μουσική της ψυχής . Βρες χρόνο να είσαι παιδί - για να νοιώθεις  αυθεντικά ανθρώπινος . Τ όνειρο του παιδιού είναι η Ειρήνη. Τ' όνειρο της μάνας είναι η Ειρήνη. τα λόγια της αγάπης κάτω από τα δέντρα είναι η Ειρήνη.... Ειρήνη είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα κι ένα βιβλίο μπροστά στο παιδί που ξυπνάει. Γιάννης Ρίτσος (1909-1990)

Έθιμα αποκριών.

Καθαρά Δευτέρα Λαγάνα, Κούλουμα και Χαρταετοί

Ελληνική γλώσσα...την δική μας γλώσσα!!!

Ας κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο, μιλώντας.... Ελληνικά..., για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε Ελληνικά και να δρούμε ...ως Έλληνες! "Το τελειότερο εργαλείο που επινόησε ποτε ο ανθρώπινος εγκέφαλος, ........είναι η Ελληνική γλώσσα! Ας θυμηθούμε τι εχει γραφτεί και ειπωθεί για την Ελληνική γλώσσα... την δική μας γλώσσα!!!

Οι πρώτοι Έλληνες αεροπόροι.

Προστέθηκε από 24grammata . Το θαυμαστό όπλο των αιθέρων, η Πολεμική Αεροπορία, με το δυναμικό παρόν και το λαμπρό μέλλον, έχει να επιδείξει μια ένδοξη ιστορία που περιλαμβάνει συνεχείς αγώνες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας.

Έθιμα και παραδόσεις του Μάρτη.

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κατοχός του.