Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μάρτιος, 2017

Λείπεις κι αυτή την άνοιξη…

Λείπεις κι αυτή την άνοιξη μαγεμένος των άστρων ταξιδευτής τώρα που χαράζουν στο άφαντο σώμα σου τα μπολιασμένα κλωνάρια των δέντρων σου και μυρίζει το Διάσελο πικρά αρώματα μέταλλα και λιασμένο σχιστόλιθο κι αυτή η κατηφόρα στην Καμαρίτσα πόση ζωή αθάνατη σου έταξε στη θέα του κάμπου μα σε ξεγέλασε το ύψος του βουνού θαρραλέε ταξιδευτή Κοιτάζω τις φωτογραφίες σου στον σιωπηλό μπουφέ που πάνω τους κέντησες με πείσμα παιδικό το παράπονο βλέμμα σου για τις προδομένες ελπίδες μας βλέπω τα ρούχα σου να καίγονται αργά στα κλειστά παράθυρα μπροστά και το τουφέκι σου να σημαδεύει ουρανό Τώρα πια τα κοτσύφια ξεθαρρεμένα κελαηδούν τόσο γλυκά τις νύχτες μαζεύοντας τους καρπούς στα περιβόλια που μπόλιαζες από παιδί Σε βλέπω συχνά στον ύπνο μου μπαμπά με το καρό σου μπουφάν που πάντα αγαπούσες το φοράω κι εγώ τώρα σαν χάδι όταν κρυώνω στην καρδιά οι τσέπες του έχουν γίνει φωλιά των τρυφερών σου στίχων να ντύνουν την κόκκινη νοσταλγία των ματιών μου. Ηλίας Μάρκος,

Η Προσευχή του Διάκου την παραμονή της μάχης της Αλαμάνας.

Ήτανε νύχτα. Τα βουνά, οι λαγκαδιές, τα δένδρα,οι βρύσες, τ' αγριολούλουδα, ο ουρανός, τ' αγέρι,στέκουν βουβά ν' ακούσουνε την προσευχή του Διάκου.

Ηλεία: Τουρκοκρατία - Ενετοκρατία.

Το 1453, η άλωση της Κωνσταντινούπολης φέρνει τους Τούρκους στον ελληνικό χώρο. Η Ηλεία υφίσταται για τέσσερις περίπου αιώνες τον Τούρκο κατακτητή, με δύο μόνο διαλείμματα Ενετοκρατίας, από το 1463 έως το 1479 και από το 1685 έως το 1715.

Εν Νεαπόλει (Μπεντένι) 7 Ιανουαρίου 1958 !!!

Εικόνα