Κυριακή, 19 Μαΐου 2013

Ο φάρος της Καυκαλίδας.

Ο φάρος στο νησάκι της Καυκαλίδας, στο δυτικότερο σημείο της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος, λίγο πιο έξω από την Κυλλήνη προς Ζάκυνθο, με φόντο το όρος Αίνος της Κεφαλονιάς, κατασκευάστηκε το 1906 με ύψος πύργου 15 μέτρα και εστιακό ύψος 19 μέτρα. Αποτελεί αξιόλογο δείγμα κτιρίου με ιστορικό και τεχνικό ενδιαφέρον, σημαντικό για την ιστορία των επικοινωνιών και της ναυσιπλοΐας. Είναι κατασκευασμένο από λιθοδομή και στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος και περιλαμβάνει τον πύργο του φάρου και την κατοικία του φαροφύλακα.
Σήμερα στο μικρό νησάκι με το φάρο πάει κανείς με βάρκα ή βράχο-βράχο (ύφαλοι). Οι ψαράδες της περιοχής λένε ότι από μακριά μοιάζει με πινελιά μοναξιάς κι ελπίδας στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Για τους καπετάνιους των πλοίων αποτελεί σημάδι ζωής, καθώς το απόκοσμο φως που εκπέμπει τις νύχτες τους ειδοποιεί για τις κοφτερές ξέρες. Ο Φάρος της Καυκαλίδας στην Κυλλήνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, κατασκευάστηκε και άρχισε να λειτουργεί από το 1906. Το φωτιστικό του μηχάνημα λειτουργούσε με πηγή ενέργειας το φωτιστικό πετρέλαιο και ειδοποιούσε τους ναυτικούς από απόσταση 14 ναυτικών μιλίων για τις επικίνδυνες ξέρες. Πάνω του, έξι φαροφύλακες βυθισμένοι στη μοναξιά τους επί μήνες και αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο φρόντιζαν νύχτα και μέρα για την καλή λειτουργία του μηχανήματος και των ειδικών κατόπτρων μέχρι το 1981... Τότε που το μακρύ χέρι του πολιτισμού άγγιξε μοιραία και το φάρο, εγκαθιστώντας αυτόματο ηλιακό σύστημα... Το πέτρινο σπιτάκι που κάποτε φιλοξενούσε τους φαροφύλακες στοίχειωσε στο πέρασμα του χρόνου και το τοπίο έγινε άγριο και αφιλόξενο. Σήμερα, οι ελάχιστοι και τολμηροί επισκέπτες προσεγγίζουν το μικρό ξερονήσι ακροβατώντας πάνω στο μονοπάτι της μεγάλης ξέρας που μόνο οι ντόπιοι ψαράδες γνωρίζουν καλά.

Χαρακτηριστικά Φάρου
Εναλλακτικά ονόματα: Killini
Τοποθεσία / Περιοχή / Νησί: SouthWestern Greece
Χώρα: Greece [GR]
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 37.94018° / 21.12081° (Map)
Τύπος: Lighthouse
Τύπος Αναλαμπής: Flashing (Fl)
Χρώμα Φωτός: White-Red Sectors / WR
Περίοδος Αναλαμπής: 10 s
Ύψος Φακού (Εστίαση): 21 m
Εμβέλεια: 14 ν.μ
Σε Λειτουργία: True
Έτος κατασκευής: 1906

ΝΕΑΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ

Το χωριό μου βρίσκεται 5 χμ ΒΑ της Βάρδας σε υψόμετρο 70μ ανάμεσα στους ποταμούς Βέργα και Ντρεμούσα. Δοιηκητικά ανήκει στον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και έχει 380 κατοίκους (2011)Ιστορικές πηγές κάνουν αναφορά για τον αγωνιστή της επανάστασης του 1821, τον Γερανδρέα Τσουρούλα από το Μπεντένι ,ήταν παλαιά ονομασία του χωριού μέχρι και το 1955.Το 1835 σχηματίζεται ο δήμος Καλοτυχίας(Ψάρι), Ζουλάτικα, Μάζι, Ρετούνη, Καπελέτο, Μπεντένι, Ματαράγκα, Καγκάδι, Μαλίκι, Κόκλα, Μπόρσι, Βάλαγκα, Δαούτι, Ξενιές, Σπάτα, Καλυβάκια, Βάρδα, Λάππα, Κουνουπέλι, Μετόχι. Το 1841 ο δήμος Καλοτυχίας συγχωνεύθηκε στο δήμο Βουπρασίας με έδρα το ψάρι. Το 1911 έχουμε την κατάργηση των δήμων και το χωριό αποτελεί πλέον κοινοτητα. Το χωριό συμπεριλαμβάνει τους οικισμούς Καστανέικα, Λαμπηρέικα, Ραφτέικα, Γιανοπουλέικα, Τζουδέικα και Παναγοπουλέικα.