Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

Το θέμα.

Το θέμα είναι να μην σε φωνάξουν, γιατί άμα σε φωνάξουν θα πας. Θα πρέπει να έχεις εργαστεί σκληρά πάνω σ΄ αυτό, να έχεις προετοιμαστεί, να  έχεις κάνει τα πάντα ώστε να ακουστεί καθαρά, όχι αυτός, ποτέ αυτός, αν κάποιος παρ΄ ελπίδα αναφέρει το όνομά σου.
Ακόμα καλύτερα θα είναι να είσαι κρυμμένος, εξαφανισμένος, να μη σε βλέπουν, να μη σε σκέφτονται ποτέ, να μην περνάει η περίπτωσή σου καν από το μυαλό τους. Να είσαι μακριά, τόσο μακριά που να μην προλαβαίνεις να φτάσεις ποτέ την ώρα που σε χρειάζονται αυτοί. Να είσαι σε άγονη γραμμή. Ναι, τότε θα είναι όλα καλά, θα είσαι σε πολύ καλό δρόμο. Θα είσαι στον δρόμο σου. Θα είσαι στον κόσμο σου, στους ανθρώπους τους δικούς σου, στη γη και στο αγρόκτημά σου. Στην πέτρα σου. Θα σκάβεις. «Τα περισσότερα σκάψε στον ίδιο τόπο να τα βρεις».
Το θέμα είναι να μην σε φωνάξουν, γιατί άμα σε φωνάξουν θα πας. Πάει να πει τότε πως κάτι έκανες, τους κουνήθηκες και σε είδαν, ανέμισες μαντίλι, έστειλες μήνυμα με το κοράκι, ακούστηκε το κρα, άναψες φωτιά, ανέβηκε καπνός, κατάλαβαν πως θέλεις, πως είσαι έτοιμος να τρέξεις και να πας, να παρουσιαστείς, να πεις τα λόγια που σου έχουν γράψει, να βάλεις το κουστούμι που σου έχουν ράψει.
Το θέμα είναι να μην σε φωνάξουν, γιατί άμα σε φωνάξουν θα πας. Γι’ αυτό μακριά, μην αγοράζεις καινούργια παπούτσια, όλα τα βλέπουν, όλα τα γνωρίζουν, ένα μόνο δε γνωρίζουν, ότι  μπορεί  και κάποιος να μη θέλει να σβήσει τη φωτιά του, ότι μπορεί με αυτήν να κρατά το νερό της δεξαμενής ζεστό για την ώρα που θα κατέβει αυτός που θα ταράξει τα νερά.
Θοδωρής Γκόνης
Πηγή:protagon.gr

ΝΕΑΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ

Το χωριό μου βρίσκεται 5 χμ ΒΑ της Βάρδας σε υψόμετρο 70μ ανάμεσα στους ποταμούς Βέργα και Ντρεμούσα. Δοιηκητικά ανήκει στον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και έχει 380 κατοίκους (2011)Ιστορικές πηγές κάνουν αναφορά για τον αγωνιστή της επανάστασης του 1821, τον Γερανδρέα Τσουρούλα από το Μπεντένι ,ήταν παλαιά ονομασία του χωριού μέχρι και το 1955.Το 1835 σχηματίζεται ο δήμος Καλοτυχίας(Ψάρι), Ζουλάτικα, Μάζι, Ρετούνη, Καπελέτο, Μπεντένι, Ματαράγκα, Καγκάδι, Μαλίκι, Κόκλα, Μπόρσι, Βάλαγκα, Δαούτι, Ξενιές, Σπάτα, Καλυβάκια, Βάρδα, Λάππα, Κουνουπέλι, Μετόχι. Το 1841 ο δήμος Καλοτυχίας συγχωνεύθηκε στο δήμο Βουπρασίας με έδρα το ψάρι. Το 1911 έχουμε την κατάργηση των δήμων και το χωριό αποτελεί πλέον κοινοτητα. Το χωριό συμπεριλαμβάνει τους οικισμούς Καστανέικα, Λαμπηρέικα, Ραφτέικα, Γιανοπουλέικα, Τζουδέικα και Παναγοπουλέικα.