Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Αγρυπνάει και φέγγει.

Έβγαινε, ερχόταν από τα βιβλία του οπλισμένος, φορτωμένος με ερωτήματα, αμφιβολίες, όνειρα και σχέδια που έκαναν τον κόσμο αλλιώτικο και το περπάτημα του διαφορετικό. Ορμητικό σαν σκέψη.
Έφερνε λόγια, λέξεις καινούργιες και η γλώσσα του ήταν μια τσέπη γεμάτη φως και μαλάματα.
Επέστρεφε  από τα περιβόλια, από τον κάμπο της αγαπημένης του και στα παγωμένα του χέρια κρατούσε άνθη  και καρπούς.
Κατέβαινε στην αγορά να βρει τον πάγκο του, τη γωνιά και τη θέση του δίπλα στους άλλους, το μέρος που του αναλογούσε, να διαλαλήσει, να πουλήσει τον κόπο του.
Δεν έλεγε πολλά, δε μιλούσε καν, έγραφε πάνω σε ένα  χαρτόνι  το όνομα του τόπου του  με το μολύβι  και περίμενε χαμογελώντας.
Πρώτα κατέβαιναν τα πουλιά, μετά τα παιδιά και στο τέλος ο κουτσός, ανάπηρος άγγελος, δεν έμενε τίποτα στο καλάθι του εκτός από το χρυσό κέρμα που ποτέ κανείς δεν είδε ποιος το άφηνε.
Αυτό έσπαγε για να ψωνίσει τα απαραίτητα και να γυρίσει  στο σπίτι του, πίσω  από το παράθυρο της εργασίας του.
Εκεί νύχτα και μέρα, αγρυπνάει και φέγγει.
Θοδωρής Γκόνης
Πηγή:protagon.gr

ΝΕΑΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ

Το χωριό μου βρίσκεται 5 χμ ΒΑ της Βάρδας σε υψόμετρο 70μ ανάμεσα στους ποταμούς Βέργα και Ντρεμούσα. Δοιηκητικά ανήκει στον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και έχει 380 κατοίκους (2011)Ιστορικές πηγές κάνουν αναφορά για τον αγωνιστή της επανάστασης του 1821, τον Γερανδρέα Τσουρούλα από το Μπεντένι ,ήταν παλαιά ονομασία του χωριού μέχρι και το 1955.Το 1835 σχηματίζεται ο δήμος Καλοτυχίας(Ψάρι), Ζουλάτικα, Μάζι, Ρετούνη, Καπελέτο, Μπεντένι, Ματαράγκα, Καγκάδι, Μαλίκι, Κόκλα, Μπόρσι, Βάλαγκα, Δαούτι, Ξενιές, Σπάτα, Καλυβάκια, Βάρδα, Λάππα, Κουνουπέλι, Μετόχι. Το 1841 ο δήμος Καλοτυχίας συγχωνεύθηκε στο δήμο Βουπρασίας με έδρα το ψάρι. Το 1911 έχουμε την κατάργηση των δήμων και το χωριό αποτελεί πλέον κοινοτητα. Το χωριό συμπεριλαμβάνει τους οικισμούς Καστανέικα, Λαμπηρέικα, Ραφτέικα, Γιανοπουλέικα, Τζουδέικα και Παναγοπουλέικα.