Άνθρωπος και κοινωνία.

Η ανθρωπολογία είναι ένα είδος φιλοσοφίας που περιλαμβάνει τον άνθρωπο.
Tim Ingold

Πέρασα πάνω από οκτώ μήνες σε ένα χωριό στα Νησιά Τρόμπριαντ και αυτό μου απέδειξε πώς ακόμα και ένας ασήμαντος παρατηρητής σαν και εμένα μπορεί να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό αξιόπιστων πληροφοριών αν έχει καλές συνθήκες παρατήρησης.
Bronislaw Malinowski (επιστολή στον A.C.Haddon,Μάιος 1916)

Η θεωρία χωρίς τα εμπειρικά δεδομένα είναι κενή, αλλά και τα εμπειρικά δεδομένα χωρίς τη θεωρία είναι τυφλά.
C.Wright Mills

Ο εαυτός είναι κάτι που αναπτύσσεται δεν υπάρχει κατά την γέννηση, αλλά προκύπτει μέσα από την κοινωνική εμπειρία και δράση. Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσεται στο κάθε άτομο ως αποτέλεσμα της σχέσης του, αφενός, με τη διαδικασία αυτή ως ολότητα και, αφετέρου, με τα άλλα άτομα εντός αυτής της διαδικασίας.
George Herbert Mead

Οι άνθρωποι μπορεί να μη συνειδητοποιούν ή να αντιλαμβάνονται αμυδρά ότι η κοινωνία στην οποία ζουν έχει δομή.Καθήκον του ανθρωπολόγου είναι να την ανακαλύψει.
Ε.Ε.Εvans Pritchard

Το να λέμε ότι οι κοινωνίες λειτουργούν είναι τετριμμένο, αλλά το να λέμε ότι καθετί σε μια κοινωνία είναι λειτουργικό είναι παράλογο.
Claudee Levi-Strauss

Καμία κοινωνία (θέλω να πιστεύω) δεν είναι τόσο ανόητη ώστε να αποκλείσει το σεξ από το γάμο, αφού υπάρχει μια προφανής ευκολία στο συνδυασμό και των δύο ωστόσο, ορισμένοι μπορούν να κάνουν σεξ χωρίς να παντρευτούν, και το κάνουν.
Robin Fox

Είναι εχθροί μας, θα τους παντρευτούμε.
Παροιμία των Νuer

Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά ορισμένα είναι πιο ίσα από τα άλλα.
Τζορτζ Όργουελ

Τω γαρ έχοντι παντί δοθήσεται και περισσευθήσεται από δε του μη έχοντος και ο έχει αρθήσεται απ'αυτού.
Κατά Ματθαίον 25:29

Η πολιτική είναι παρασιτική έναντι των άλλων κοινωνικών σχέσεων.
M.J.Swartz

Το χρήμα είναι για την Δύση ό,τι είναι η συγγένεια για τον υπόλοιπο κόσμο.
Μarshall D.Sahlins

Ζούμε σε μια καταναλωτική κοινωνία. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα απαλλαγούμε από τους <<φυσικούς λαούς>> όταν θα γίνει φανερό πως δεν εκπληρώνουν τις προυποθέσεις που θέτουν οι διανοούμενοι για την καθαρότητα, πως δεν αποτελούν ενσάρκωση της Φύσης και πως, από πολλές απόψεις, είναι πιο <<τεχνητοί>> και πιο <<πολιτισμένοι>> από μας.
Hans Peter Duerr

Οι τελετουργίες εμπεριέχουν πάντοτε μια διάσπαση απόγνωσης και μανίας.
Claude Levi-Strauss

Τα ζώα χωρίζονται σε αυτά που (α) ανήκουν στον Αυτοκράτορα,(β) τα βαλσαμωμένα,(γ) τα εξημερωμένα,(δ) τα βυζανιάρικα γουρούνια,(ε) τις σειρήνες,(στ) τα παραμυθένια.(ζ) τα γκρίζα σκυλιά,(η) όσα περιλαμβάνονται στην παρούσα ταξινόμηση,(θ) τα τρελαμένα,(ι) τα αναρίθμητα,(ια) τα σχεδιασμένα με ένα πινέλο καμωμένο από λεπτή τρίχα καμήλας,(ιβ) τα και τα λοιπά,(ιγ) αυτά που έχουν ήδη σπάσει την κανάτα,(ιδ) αυτά που από μακριά μοιάζουν με μύγες.
Χόρχε Λουίς Μπόρχες (αντιγράφοντας <<κάποια κινεζική εγκυκλοπαίδεια>>)

Τώρα που η Πολυνησία έχει καλυφθεί με τσιμέντο και τα νησιά της μοιάζουν με τεράστια φορτηγά πλοία αγκυροβολημένα στον Ειρηνικό Ωκεανό, τώρα που ολόκληρη η Ασία μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα τεράστιο μολυσμένο προάστιο,τώρα που οι παραγκουπόλεις απλώνονται σε ολόκληρη την Αφρική και τα πολιτικά και στρατιωτικά αεροπλάνα παραβιάζουν την ανέγγιχτη αθωότητα των αμερικανικών και μελανησιακών δασών προτού ακόμα πάρουν την παρθενιά τους-τι άλλο μπορεί να σημαίνει η αποκαλούμενη φυγή από την πραγματικότητα, που απέρχεται με τα ταξίδια, εκτός από το ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις πιο ατυχείς πλευρές της ίδιας μας της ιστορίας.
Claude Levi-Strauss

Οι άνθρωποι αποκτούν συνείδηση του πολιτισμού τους όταν βρίσκονται στα όρια τους: όταν συναντούν άλλους πολιτισμούς ή όταν επινοούν άλλους τρόπους να κάνουν πράγματα ή απλώς συνειδητοποιούν τις αντιφάσεις του δικού τους πολιτισμού.
Anthony P.Cohen

Οι άνθρωποι σε διάφορα σημεία του κόσμου συνεχίζουν να εκφράζονται με διαφορετικούς τρόπους, αλλά στις μέρες μας λένε πάνω κάτω τα ίδια πράγματα παντού.
Ernest Gellner

Κάθε πολιτισμός πρέπει να απελευθερώσει τη δημιουργικότητα του, βρίσκοντας το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην απομόνωση και την επαφή του με τους άλλους πολιτισμούς.
Claude Levi-Strauss

Πρόσταξα τον υπηρέτη μου να φέρει το άλογό μου από τους στάβλους. Δεν με κατάλαβε. Πήγα μόνος μου στους στάβλους, το σέλωσα και το καβαλίκεψα. Από μακριά ακούστηκε ο ήχος μιας τρομπέτας. Τον ρώτησα τι σήμαινε. Εκείνος όχι μόνο δεν ήξερε, αλλά δεν είχε ακούσει και τίποτα. Στην πύλη, με σταμάτησε και με ρώτησε:<<Πού πηγαίνει ο κύριος;>>-<<Δεν ξέρω>>,του απάντησα,<<αλλά κάπου μακριά από εδώ.Όσο μπορώ πιο μακριά μόνο έτσι θα πετύχω τον στόχο μου>>.-<<Γνωρίζετε τον στόχο σας;>>,ρώτησε εκείνος.-<<Ναι>>,απάντησα.<<Σου είπα.Μακριά από εδώ, αυτός είναι ο στόχος μου>>.
Φραντς Κάφκα, Η αναχώρηση

Από το βιβλίο του Thomas Hylland Eriksen "Μικροί τόποι,μεγάλα ζητήματα Μια εισαγωγή στην κοινωνική και πολιτισμική ανθρωπολογία''
Εκδόσεις Κριτική

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος και το κρασί στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα.