Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Δασικοί Χάρτες: Αμφισβητείται η μισή Νεάπολη!

Αναστατωμένοι και αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι της Νεαπόλεως στη Βουπρασία από την ανάρτηση των δασικών χαρτών αφού η μισή Νεάπολη, χαρακτηρίζεται ως…δασική έκταση!
Οι κάτοικοι τις τελευταίες μέρες έχουν επικοινωνήσει με το δασαρχείο Αμαλιάδος, με Υπουργεία και υπηρεσίες στην Αθήνα, με το δασαρχείο Αμαλιάδος προσπαθώντας να πείσουν τους αρμοδίους ότι οι εκτάσεις που έχουν χαρακτηρισθεί αυθαιρέτως ως δασικές έχουν παραχωρηθεί από το 1955 και έπειτα σε κατοίκους της κοινότητας Μπεντενίου, μετέπειτα Νεαπόλεως. Οι κάτοικοι έχουν όλα τα έγγραφα στην κατοχή τους και τώρα καλούνται να αποδείξουν ότι «δεν είναι ελέφαντες». Το πρόβλημά τους το γνωρίζει και ο δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης και έχει αποστείλει σχετικές επιστολές στα αρμόδια υπουργεία επισημαίνοντας τα λάθη και παραλείψεις των αναρτήσεων των δασικών χαρτών.
Αμφισβητούνται 4.000 στρέμματα
«Η Νεάπολη Βουπρασίας αποτελείται από 8.800 στρέμματα. Σύμφωνα με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αμφισβητούνται περίπου 4.000 στρέμματα, δηλαδή το 48% της Νεαπόλεως!», τονίζει στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Καστανάς Αντώνης παλαιός πρόεδρος της κοινότητας και άριστος γνώστης του προβλήματος.
Να σημειωθεί ότι οι εκτάσεις έχουν παραχωρηθεί από τα μέσα της  δεκαετίας του ’50 με Βασιλικά Διατάγματα και υπάρχουν στην ΤΚ όλα τα σχετικά έγγραφα.
Όλοι οι κάτοικοι έχουν πρόβλημα. Επιπλέον όπως επισημαίνει ο κ. Καστανάς, αυτές οι εκτάσεις καλλιεργούνται και μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ οι ιδιοκτήτες  τους επιδοτούνται. Με βάση αυτό το δεδομένο ο κ. Καστανάς θέτει δύο «καυτά» ερωτήματα προς τους αρμοδίους των Αθηνών: πρώτον: «δεν καταλαβαίνει το κράτος ότι με τις λαθεμένες αναρτήσεις που έκανε δημιουργεί πρόβλημα σε όλους μας και κινδυνεύουμε να χάσουμε χρήματα από επιδοτήσεις;» και δεύτερον: «δεν καταλαβαίνουν ότι θα φάμε «καμπάνα» από την ΕΕ αφού σύμφωνα με τους λαθεμένους χάρτες φαινόμαστε ότι τόσα χρόνια πέρναμε επιδοτήσεις καλλιεργώντας δασικές εκτάσεις;». Δύο πολύ σοβαρές παρατηρήσεις από έναν έμπειρο αυτοδιοικητικό.
Πηγή:patrisnews

ΝΕΑΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ

Το χωριό μου βρίσκεται 5 χμ ΒΑ της Βάρδας σε υψόμετρο 70μ ανάμεσα στους ποταμούς Βέργα και Ντρεμούσα. Δοιηκητικά ανήκει στον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και έχει 380 κατοίκους (2011)Ιστορικές πηγές κάνουν αναφορά για τον αγωνιστή της επανάστασης του 1821, τον Γερανδρέα Τσουρούλα από το Μπεντένι ,ήταν παλαιά ονομασία του χωριού μέχρι και το 1955.Το 1835 σχηματίζεται ο δήμος Καλοτυχίας(Ψάρι), Ζουλάτικα, Μάζι, Ρετούνη, Καπελέτο, Μπεντένι, Ματαράγκα, Καγκάδι, Μαλίκι, Κόκλα, Μπόρσι, Βάλαγκα, Δαούτι, Ξενιές, Σπάτα, Καλυβάκια, Βάρδα, Λάππα, Κουνουπέλι, Μετόχι. Το 1841 ο δήμος Καλοτυχίας συγχωνεύθηκε στο δήμο Βουπρασίας με έδρα το ψάρι. Το 1911 έχουμε την κατάργηση των δήμων και το χωριό αποτελεί πλέον κοινοτητα. Το χωριό συμπεριλαμβάνει τους οικισμούς Καστανέικα, Λαμπηρέικα, Ραφτέικα, Γιανοπουλέικα, Τζουδέικα και Παναγοπουλέικα.