Κοινωνικές Αλλαγές και Νέα Δεδομένα στην Παιδεία | Γιώργος Λαμπρόπουλος.

Η σημερινή κοινωνία έχει πολλές και μεγάλες διαφορές, σε σχέση με την κοινωνία όχι μόνο του προηγούμενου αιώνα, αλλά και της προηγούμενης δεκαετίας. Δικαιώματα, απόψεις, ιδεολογίες που παλιότερα δεν υπήρχαν στο δημόσιο λόγο ούτε ως πιθανότητες, πλέον αποτελούν αυτονόητα συστατικά μιας κοινωνίας. Τέτοια ζητήματα οδηγούν και σε νέες οπτικές και στάσεις συμπεριφοράς. Το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί ίσως το βασικότερο πυλώνα αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας. Χρειάζεται όμως ανανέωση.


Αρχικά, ζητήματα εθνικότητας και ιστορίας. Δεν ζούμε στις εποχές των κλειστών συνόρων και των αρνητικών στερεοτύπων για τους ξένους πληθυσμούς. Ρατσιστικές συμπεριφορές είναι ανεπίτρεπτες και ό,τι οδηγεί σε αυτές πρέπει να «ξεριζώνεται» από την αρχή, αλλιώς τα αποτελέσματα είναι άκρως επικίνδυνα: φασισμός, ναζισμός, ολοκληρωτικά καθεστώτα. Και μόνο οι συζητήσεις περί αυτών δεν αποτελούν καλό οιωνό για το μέλλον. Γεννούν βία και σκοταδισμό, και το δικό μας φαινόμενο της Χρυσής Αυγής είναι το τρανότερο παράδειγμα, του πως η κρίση μπορεί να αποτελέσει το «πάτημα» για τέτοιες ιδεολογίες, αν δεν μπορούμε να αναλογιστούμε
καθαρά τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας. Εξάλλου και στα θέματα του πολιτισμού «κρύβεται» ο ίδιος κίνδυνος: δεν υπάρχουν ανώτεροι πολιτισμοί, ούτε κατώτεροι, και φυσικά πολιτισμός δεν σημαίνει μόνο τέχνες και αγάλματα. Άρα ιστοριογραφικά βιβλία και τρόποι διδασκαλίας πρέπει να ανανεωθούν.

Η συνέχεια εδώ: https://www.lep.gr/koinonikes-allages-kai-nea-dedomena-s/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος και το κρασί στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα.